Skip to main content

Neadekvatno odlaganje medicinskog otpada u Beogradu, kao i u citavoj Srbiji

Podnеo mmarinci na dan Ned, 05/03/2020 - 10:25

Šta radimo kad lekovima prođe rok?

Nema ni jedne spalionice u Srbiji za medicinski otpad, sto pretstavlja ogromnu potencijalnu opasnost za ekologiju.

U ukupnom zagadjenju životne sredine medicinski otpad ne zauzima veliki deo, ali je potencijalno najopasnija vrsta otpada, zbog visokog stepena rizika od razvoja infekcija i zaraza.

Neodgovarajuci nacin rukovanja medicinskim otpadom i njegovo nepravilno zbrinjavanje može imati veoma opasne posledice i znatno los uticaj na životnu sredinu.

 

Up
4

Komentari

marocko Ned, 05/03/2020 - 11:33

Smatram da bi ovaj problem bio resiv izgradnjom spalionice za medicinski otpad, kao i vecim podizanjem svesti kod gradjana, najpre putem medija, jer se o medicniskom otpadu malo prica.

nikola Čet, 06/11/2020 - 15:34

Postoji teorija da lekovima ne može da istekne rok, već da je to još jedan u nizu trikova farmaceutskih kuća kako bi prodavale što veće količine lekova. Svakako to treba proveriti. Ako dok se ne dokaže slažem se da bi izgradnja spalionica bilo najbolje rešenje ili posebnih deponija za medicinski otpad koje bi poštovale sve ekološke standarde.

ij96 Čet, 05/14/2020 - 18:12

Postavljanje kanti za medicinski otpad kako bi se razvila svest kod ljudi da ga je potrebno posebno odlagati, kako bi se zasebno uništio u pomenutim spalionicama.

tamara Sub, 05/30/2020 - 17:04

Glavno rešenje jeste izgradnja spalionice za medicinski otpad, koja bi poštovala važeće zakone, kao i ispunjavala procedure vezane za uticaj na životnu sredinu. Pored toga i problem adekvatnog prikupljanja medicinskog otpada bi mogao da bude rešen postavljanjem kanti za odlaganje medicinskog otpada u svim apotekama. 

Tamara Krunić 56/16