Skip to main content

Novogosišnja rasveta Beograd

Podnеo tijanavujovic na dan Pon, 04/13/2020 - 20:31

Javno komunalno preduzeće „Javno osvetljenje” svake godine početkom novembra svečano pali novogodišnju rasvetu koja sija do kraja februara. 

Iz gradskog Sekretarijata za energetiku su u novembru za RTS izneli detaljnu računicu za troškove potrošnje električne energije. Mesečni trošak za novogodišnju rasvetu u Beogradu je 600.000 dinara. Ukoliko se uzme u obzir da će rasveta sijati tri meseca, to će ukupno koštati 1,8 miliona dinara, odnosno oko 15.000 evra. 

Pored ogromnih novčanih troškova, postoji i problem svetlosnog zagađenja, jer je rasveta upaljena koliko i ulicna rasveta tokom zimskih dana. Evropski gradovi rade na smanjenju svetlećih ukrasa i rasvete kako bi zastitili planetu. 

Šta bismo mi mogli po tom pitanju da uradimo?

Tijana Vujović 30/2015

Up
5

Komentari

JM Pon, 04/13/2020 - 20:52

Mislim da treba smanjiti količinu i vremensko trajanje novogodišnje rasvete. Još jedan problem je to što je iskazana cena upitna jer samo postavljanje i skidanje rasvete košta više nego navedena cifra.

katarina.miric Pon, 04/13/2020 - 21:03

Potrebno je javno skrenuti paznju građanjima grada Beograda na druge probleme koji mogu biti rešeni upotrebom novca koji se ulaže u novogodišnju rasvetu.

teeejka Uto, 04/14/2020 - 09:25

Iako drzavni organi smatraju da novogodisnja rasveta poboljsava turizam nasem glavnom gradu, racionalnije koriscenje budzeta u te svrhe,idalje bi doprinela tome, ali bi omogucila i da se deo budzeta usmeri u neke druge, potrebnije svrhe.Uz ankete gradjana koji bi mogli da se izjasnjavaju u koje svrhe bi bilo bolje uloziti novac kao i da se uspostavi dijalog sa gradjanima o nekoj racionalnijoj cifri za ulaganja u novogodisnju rasvetu, moglo bi doci do nekog dogovora. 

obradovicd Uto, 04/14/2020 - 14:11

Racionalno bi bilo smanjti vremenski period rada novogodišnje rasvete na dva mjeseca, odnosno na decembar i januar uzevši u obzir da je to period kada postoji i priliv turista u grad.Prvenstveno se tako doprinosi uštedi velikog dijela datih novčanih sredstava, a i mnogo odgovornijem odnosu prema životnoj sredini. Ujedno je neophodno pristupiti i informisanju o drugim ekološki odgovornijim i znatno jeftinijim oblicima ukrašavanja grada u prazničnom periodu.

Ivana Čet, 04/16/2020 - 19:39

Novogodišnja rasveta treba da se postavi i bude u funkciji samo dok traju praznici, tj. od 24.og decembra do 15.og januara. Sav novac koji se utroši van tog perioda na nju treba usmeriti na značajnije projekte koji će biti od koristi svim građanima Beograda. Postoji dosta projekata koji znače građanima, a koji još nisu došli na listu prioriteta. 

Ivana Milićević, 1095/17