Skip to main content

Smanjivanje guzve u gradu koriscenjem pametnih semafora i mobilne aplikacije (Jovana Petrovic 258/16)

Podnеo JovanaPetrovic na dan Pon, 04/13/2020 - 10:52

Saobracaj u Beogradu iz godine u godinu postaje sve optereceniji zbog velikog broja vozila na ulicama. Opste je poznato da su najvece guzve ujutru od 8 do 10 kada ljudi idu na posao, i od 16 do 18 kada se vracaju sa posla. Takodje, redovno dolazi do potpunog kolapsa u saobracaju kada god se desi udes, i policajci nisu u stanju da preusmere saobracaj na vreme zbog njegove preopterecenosti. Kao vozac se susrecem sa ovim problemom svakodnevno i volela bih da se preduzme nesto povodom ovog pitanja koje muci vecinu vozaca u Beogradu. Blagovremena informisanost o guzvama i udesima u saobracaju bi omogucila vozacima da idu alternativnim putevima kako bi izbegli najvece guzve. 

Kombinacijom upotrebe pametnih semafora i aplikacije koju bi vozaci koristili kako bi se medjusobno informisali o trenutnim uskim grlima u saobracaju bi se omogucilo pravilnije rasporedjivanje saobracaja u gradu. Naime, koriscenjem pametnih senzora, kamera i umrezavanjem pametnih semafora bi doslo do izmene u radu semafora na onim mestima gde je najveca guzva. Cim bi se guzva regulisala, semafor bi se vratio na normalan rad. Takodje, u Beogradu se susrecemo sa problemom nepostojanja "zelenog talasa". Mnogi semafori nisu uskladjeni i to dovodi do nepotrebnog stvaranja guzvi. Regulisanjem ovog problema bi se guzve u saobracaju dodatno smanjile.

Sto se tice aplikacije, ona bi bila dostupna svim gradjanima, a sugestija je da vozaci kada se nadju u guzvi kace obavestenja gde je guzva i u kom smeru, kako bi drugi vozaci izbegli taj deo puta. Koriscenje ove aplikacije bi bilo jednostavno, a pomoglo bi mnogima da potraze alternativne puteve i tako izbegnu zadrzavanje u saobracaju. Kako bi ovo funkcionisao, neophodno je aktiviranje i dobra volja vozaca koji zele da pomognu drugima.

Up
3

Komentari

Stanka123 Pon, 04/13/2020 - 13:08

Uvodjenje aplikacije koja bi sadrzala mapu Beograda na kojoj bi se obelezavale raskrsnice i ulice u kojima je guzva crvenom bojom.

Stanka Vucetic 1097/17